Aktualności
Dzień Zdrowego Śniadania
Uczniowie klas I – III Szkoły Podstawowej im. Ziemi Suskiej w Babiętach Wielkich kolejny raz uczestniczyli w Dniu Zdrowego Śniadania w ramach programu Śniadanie Daje Moc. Jego ideą jest przekonanie dzieci, że śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię do pracy, nauki i zabawy.
Tego dnia dzieci w przyjemny i ciekawy sposób poznały 12 zasad prawidłowego odżywiania się, odkryły kilka tajników ludzkiego organizmu, przygotowały pyszne, zdrowe śniadanko i spożyły je w miłej atmosferze.
Wiele emocji wzbudzały doświadczenia, eksperymenty i obserwacje.
Kto by przypuszczał, że balon może imitować ludzki żołądek, który nie ma siły do niczego, gdy jest pusty, a rozpiera go energia, gdy jest odpowiednio najedzony?
Skorupki jaj wszystkim kojarzą się z czymś delikatnym, kruchym, dlatego doświadczenie wykazujące, jak duży ciężar mogą one udźwignąć okazało się zaskakujące! Są one przecież zbudowane z wapnia, tak jak nasze kości. To był bodziec do poznania produktów zawierających ten magiczny składnik. Niestety spożywamy wiele płynów, które zawierają kwasy wypłukujące wapń i to również poparliśmy eksperymentem – dzieci dokładnie widziały, jak wokół skorupek zalanych kwasem octowym tworzyły się bąbelki, a na koniec zajęć przekonały się, że twarda przedtem skorupka stawała się mięciutka, jak wata.
Sprawdziliśmy również, jak ważne jest mycie rąk oraz owoców i warzyw przed spożyciem. To, co wytarliśmy z dłoni i przedmiotów najczęściej przez nas dotykanych, można było zobaczyć w obrazie mikroskopowym. Widok był przerażający nawet dla mam, które nam towarzyszyły tego dnia. Badaliśmy, czy wystarczy umyć ręce tylko wodą i okazało się, że mydło znacznie skuteczniej „odstrasza” brud.
Doświadczenie obrazujące pracę kwasu żołądkowego uświadomiło naszym małym odbiorcom, że należy spożywać pięć posiłków dziennie, a przy każdym z nich jedną porcję warzyw, owoców lub soku. By ustrzec się problemów z trawieniem ważne jest, by jeść o stałych porach, a kolację – lekkostrawną - nie tuż przed snem.
Tego dnia były jeszcze inne ciekawe eksperymenty, na przykład: zachowanie białka, czy wielozmysłowe poznawanie różnych nasion i produktów zbożowych.
Dość emocjonujące okazało się sprawdzenie, ile wody jest w człowieku i co się z nią dzieje, dlaczego należy ją uzupełniać? Okazuje się, że woda ma dla nas ogromne znaczenie.
Nie obyło się bez ćwiczeń fizycznych – sprawdzaliśmy, ile wysiłku trzeba, by spalić zbędne kalorie, co przekonało wielu by nie nadużywać słodyczy i zażywać ruchu dla dobrej kondycji fizycznej.
Zajęcia zakończyły się wspólnym przygotowaniem śniadania, a przy okazji nauką nakrywania do stołu i opanowaniem zasad dobrego zachowania podczas spożywania posiłków. Potem była już tylko konsumpcja i … żal, że taki dzień nie zdarza się co dzień!
Za pomoc w przygotowaniu śniadania serdecznie dziękujemy mamusiom: Elżbiecie Borek, Elżbiecie Bonisławskiej, Agnieszce Chojnowskiej oraz Monice Puchalskiej.
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE
CLICK_TO_ENLARGE