Aktualności

Cóż tak pachnie w całej szkole? – Dzień Jabłka!

Jabłko to jedno z najpopularniejszych owoców w Polsce. Mało kto wie, że jabłoń to prawdopodobnie najstarsze uprawiane drzewo na świecie. Już 65 milionów lat temu na naszej planecie pojawiła się jego pramatka. Dla współczesnego człowieka jabłko to skarbiec witamin i mikroelementów, czyli samo zdrowie dla organizmu.

Aby promować codzienne spożywanie jabłek, a co za tym idzie zdrowe odżywianie nauczycielki edukacji wczesnoszkolnej i oddziałów przedszkolnych zdecydowały o celebrowaniu Międzynarodowego Dnia Jabłka. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu mam: Pań Katarzyny Seroki i Adrianny Back, jabłka podarowane przez Panią Annę Dworaczek wystąpiły w różnych odsłonach. Dzieci z apetytem rozkoszowały się przygotowanym wcześniej sorbetem jabłkowo-miętowym. Zajadały się chipsami z suszonych antonówek. Z wielką fascynacją spędziły czas na niełatwym przygotowywaniu, ale wyjątkowych w smaku i postaci, różyczek z ciasta francuskiego oraz krojonych jabłuszek. Popijały je później sokiem z tych owoców.

Całą imprezę uświetniały zabawy, zajęcia edukacyjne i sesje zdjęciowe w jabłkowej foto-budce. Każdy mógł też posmakować ciast z gwiazdą dnia, czyli jabłkiem przygotowanych przez Panie Agatę Lisowską i Joannę Piejdak. Oczywiście wielu dzieciom smakowały również surowe owoce.

Po takim dniu każdy maluch będzie pamiętał, że jabłka warto spożywać codziennie, bo to moc zdrowia.

Wszystkim mamom, które wsparły przedszkolaków i uczniów w organizacji Dnia Jabłka jeszcze raz serdecznie dziękujemy!